Nemůžete sehnat dezinfekci? Vyrobte si vlastní

3/13/2020 12:20:00 odp.

Pokud jsi v posledních několika dnech zkoušela koupit desinfekci na ruce, s největší pravděpodobností jsi odešla s nepořízenou. Nezoufej! Existuje jednoduchý způsob, jak si účinnou desinfekci vyrobit doma. Stačí na to mít tři suroviny, které ještě seženeš.



Připrav si suroviny a litrovou lahev

Pro přípravu domácího desinfekčního gelu stačí najít čistou nádobu o objemu jednoho litru, například plastovou láhev, dále injekční stříkačky a koupit tři základní suroviny. Potřebovat budeš litr čistého alkoholu (96% ethanol nebo 99,8% isopropylalkohol), 3% peroxid vodíku a glycerol.


Do litrové lahve odměř 830 mililitrů alkoholu a injekční stříkačkou přidej dalších 42 ml peroxidu vodíku. Vše důkladně promíchej, stříkačku vyměň za novou (případně tu stávající převař v horké vodě) a nakonec odměř 15 mililitrů glycerolu. Posledním krokem je dolití litrové lahve převařenou vodou. Láhev důkladně zavři, promíchej a nech odstát zhruba tři dny na suchém a tmavém místě.

  • Pokud dáváš přednost maličko gelovější konzistenci, není problém vyrobit desinfekci z alkoholu a gelu aloe vera. Ten stoprocentní seženeš v lékárně za zhruba 150 korun. Pokud toužíš po méně agresivní a přírodnější variantě, vyrob si desinfekci z éterického oleje a zmíněného aloe vera gelu. Antibakteriální účinky má například hřebíčkový, levandulový, tymiánový nebo tea tree olej.
Tak co? Zkusíte to? 

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Myslím, že šla vyrobit i ze slivovice ne? :) Já naštěstí mám a to samé i v práci běžně i mimo koronu, ale pro ty co nemají a jsou zruční, tak určitě fajn článek. :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také mám ještě dezinfekci, ale pokud by došla, vím jak na to. Slivovice nevím, ta přeci jen tolik procent nemá, ale lepší než nic.

      Vymazat